Terugblik DEZo-Energiecafé over Energieopslag

Energieopslag is met het bekend worden van het regeerakkoord ineens actueel in Nederland. Wat gaat er gebeuren als de salderingsregeling komt te vervallen? Het is nog niet definitief maar de berichten zijn dat de salderingsregeling in 2020 gaat vervallen en dat daar een terugleververgoeding voor in de plaats komt. Die terugleververgoeding zal ongeveer €0,18/kWh gaan bedragen.

Los van het financiële aspect is energieopslag een belangrijk onderdeel van het totaal concept om de woning (en andere panden) energie-neutraal te maken.

Winfried Ponsioen van Ponsioen Installatietechniek uit Alphen aan de Rijn presenteerde zijn visie op hoe je een pand energie-neutraal kunt maken.

Dat berust op 4 pilaren. Verbruik, opwekking, opslag en monitoring.

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van energieopslag is de toepassing van waterstofgas. Dit medium kent namelijk een grote opslagcapaciteit en kan lang opgeslagen worden.

Presentatie

Na de Pauze ging Rens Schipper van DEZo in op vormen van warmteopslag in en rond de woning. Daarbij passeerde een aantal reeds verkrijgbare en toekomstige ontwikkelingen de revue.

Ook dit Energiecafé werd weer goed bezocht (ca. 40 mensen). Na de presentatie werd dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onder genot van een versnapering contacten te leggen met de andere bezoekers.