Verslag DEZo Energiecafé "Na Isolatie" van 24 april 2017

Een wat minder bezochte avond van het Energiecafé dan de vorige paar keer, maar toch een goed gevulde zaal met mensen die op het onderwerp ‘na-isolatie’ afkwamen. De avond bood overigens meer diversiteit dan alleen dit. Na een inleiding van Cees Hofman kwamen de isolatiespecialist Ted Hogerwaard en vervolgens Tessel de Rooij van Reimarkt aan bod.

Inleiding: “Bezint eer ge begint” (Cees Hofman - DEZo en Platform Duurzaam Oudewater)

Onder het adagium “bezint eer ge begint”, nam Cees Hofman ons mee op het (beslissings)pad van het komen tot energiebewust en -zuinig wonen. Ga vooral de mogelijkheden in hun samenhang na en wat dat voor je wooncomfort, je portemonnee en het klimaat betekent, zo raadde Cees – gepara-fraseerd – aan. Je kunt passieve en actieve maatregelen nemen. Hij liet onder meer enkele boeiende voorbeelden zien van hoe je je huis in een nieuwe jas kunt steken.

De Isolatiespecialist (Ted Hogerwaard - Isolatiespecialist.nl)

Ted Hogerwaard van het bedrijf ‘Isolatiespecialist’ zoemde in op het misschien in allereerste instantie te overwegen aspect van verduurzaming van je woning: isoleren of het verbeteren ervan. Hij belichtte moge- en moeilijkheden hiervan bij woningen uit verschillende perioden. Daarnaast bood zijn betoog een interessant overzicht van materialen die je voor bodem-, vloer- en muurisolatie kunt toepassen. Dakisolatie is dan weer een apart verhaal, waar anderen meer in gespecialiseerd zijn.

Winkel voor duurzaam wonen - Reimarkt (Tessel de Rooij)

Reimarkt is een winkel waar woningeigenaren en -huurders duurzaam wonen kunnen kopen met als doel daarmee energiebesparing en wooncomfort vergroten. Tessel de Rooij vertelde enthousiast over de opening van een eerst mobiele vestiging (‘Tiny Tim’) in Zoetermeer (www.reimarkt-zoetermeer.nl/). De vestiging, die in augustus vast wordt, is mede dankzij ondersteuning van de gemeente tot stand gekomen. Met behulp van Reimarkt – en hun handige app – kun je een ‘quickscan’ van je huis uitvoeren en je laten adviseren om te bepalen wat je zoal aan verduurzamingsmaatregelen kunt nemen. Dat kan in stappen tot uiteindelijk ‘nul-op-de-meter’. DEZo wil in het project ‘Blok-voor-blok Seghwaert’ nauw met Reimarkt samenwerken.

 

Presentatie (PDF, 7MB)