Verslag DEZo Energiecafé "Zonnepanelen en inkoopactie" van 20 februari 2017

Het onderwerp ‘zonnepanelen’ bracht een record aantal belangstellenden op de been voor alweer het vierde Energiecafé van DEZo in de ‘Happy Moose’ in Zoetermeer. Er werd dan ook veel praktische informatie gegeven over panelen zelf en over manieren van aanschaf ervan; het laatste zowel in groepsverband voor op het eigen dak, als via de regeling ‘postcoderoos’ op daken van gemeentelijke sporthallen.

Zonnepanelen in het algemeen

Ignace Boreel de Mauregnault van Solarprof hield een zeer informatieve inleiding over het fenomeen zonnepaneel, de principes van de werking ervan, de verschillende soorten en waarop te letten bij de aanschaf (w.o. keurmerken van leveranciers). Hij ging daarbij niet alleen in op de panelen zelf met hun voor- en nadelen, maar ook op de bijkomende attributen zoals omvormers, leidingen, bevestiging per daksoort, monitoring van de stroomopbrengst, enz.

Presentatie SolarProf [PDF]

Zonnepanelen op gemeentelijke daken

Arie de Jong van DEZo gaf in het kort een uiteenzetting over een DEZo-project, waarbij zonnepanelen op de daken van een aantal gemeentelijke sporthallen worden geplaatst. De financiering ervan gebeurt met gebruikmaking van de regeling ‘postcoderoos’, waarbij bewoners aan een project binnen hun eigen of een aanpalend postcodegebied deel kunnen nemen. Arie schetste hoeveel panelen er per dak zijn gepland en wat de te verwachten opbrengst ervan is. Binnenkort moet de inschrijving op de deelprojecten van start kunnen gaan.

Presentatie DEZo [PDF]

Groepsaankoop van zonnepanelen

Paula van Zandbergen van iChoosr sloot het drieluik aan inleidingen af met een uiteenzetting van de groepsaankoopactie van zonnepanelen onder de naam ‘Samenzonneenergie’. Zij zette de procedure uiteen wanneer men deel wil nemen en gaf aan wat het financiële voordeel zou kunnen zijn bij deelname aan de actie. Aankoop van zonnepaneen via een groepsactie betekent minder mogelijkheden voor maatwerk, dan wanneer men geheel zelfstandig te werk gaat.

Presentatie iChoosr [PDF]