Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer

Terugblik op DEZo Energiecafé -Hybride warmtepompen

Datum

28 september 2022

In een goed bezocht Energiecafé zijn we ingegaan op een gefaseerde overgang naar aardgasvrij met behulp van hybride warmtepompen.

Na een korte introductie van de voorzitter over wat DEZO doet gaven Rik Rutz van Itho Daalderop en Denise Kuipers van Alklima / Mitsubishi presentaties over hun oplossingen.

Itho Daalderop

Itho Daalderop, een Nederlands bedrijf, heeft een nieuwe lijn met warmtepompen op de markt gebracht onder de naam Vincent. De mogelijkheid om in stappen door te groeien naar een aardgasvrije woning is de kracht van hun oplossing. De eerste stap is om een warmtepomp bij te plaatsen naast de bestaande cv-ketel. Dit mono-bloc werkt samen met de bestaande ketel en heeft geen buitenunit nodig. Door een meegeleverd dakdoorvoer wordt buitenlucht aangezogen en binnenlucht uitgeblazen. Als je de ventilatie-unit erbij betrekt maak je van je bestaande ventilatiesysteem een WTW-installatie. Later kan de CV-ketel vervangen worden door een buffervat waardoor je geen gas meer verbruikt. Voor meer info kunt u de presentatie nog eens nalezen.

Alklima / Mitsubishi

Alklima / Mitsubishi heeft een soortgelijk groeipad naar aardgasvrij. Ook hier komt de warmtepomp (binnen- en buiten-unit) naast de bestaande cv-ketel. Op termijn kunnen er buffervaten bijgeplaatst worden om de cv-ketel te kunnen verwijderen. Kenmerk van deze oplossing is een reeks van componenten die in verschillende volgorde ingezet kunnen worden zodat haast elke woning optimaal gasvrij te maken is.

Rekentool voor effecten van het aangekondigde energieplafond

Na de pauze zijn we ingegaan op de vragen die er speelde bij de bezoekers. Enerzijds waren dat specifiek vragen voor onze gastsprekers naar aanleiding van hun presentaties. Anderzijds ging het om algemeen zaken zoals bijvoorbeeld de rol van de Gemeente, de warmtevisie, warmtenetten en uiteraard de gestegen energieprijzen.

Met name het aangekondigde energieplafond werd aangekaart omdat dit op eerste aanzicht niet motiverend is om naar een warmtepomp over te stappen. DEZo heeft een rekenmodel in ontwikkeling waarmee het mogelijk is om te bekijken wat de effecten zijn op lange termijn kosten van een cv-ketel, elektrische verwarming, hybride warmtepomp of een full-electric warmtepomp. Door je eigen verbruikscijfers en tarieven in te vullen krijg je zo inzicht wat voor jouw situatie het goedkoopst is.

Deze rekentool zal later op onze website beschikbaar gemaakt worden nadat de overheid de definitieve regeling bekend gemaakt heeft.