Duurzame Eneregiecoöperatie Zoetermeer U.A.

Door en voor inwoners van Zoetermeer

Terugblik op DEZo Energiecafé -Isoleren in de praktijk

17

NOV

Aan de hand van de theorie uit het lespakket van de energieambassadeurs werden alle gangbare aspecten van woningisolatie doorlopen. Zo kwamen isolatie van de vloer, de gevel, het dak en glas voorbij. Bij elke onderdeel was er een lid van DEZo die presenteerde wat hij in de praktijk gedaan heeft aan de woning. Deze acties zijn terug te vinden in de presentatie die onderaan is toegevoegd.

Voor het isoleren van de vloer, en eventueel de kruipruimte (bodemisolatie), zijn verschillende maatregelen toepasbaar. Sommigen zijn zelf aan te brengen anderen zullen door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd moeten worden. Als voorbeeld heeft een van onze leden laten zien hoe hij met isolerende platen zijn vloer vanuit de kruipruimte heeft aangepakt.

Voor het isoleren van de gevel zijn er grofweg 3 aanpakken mogelijk, de spouwmuur (na)vullen, van buitenaf isoleren of van binnenuit isoleren. Twee leden gaven een inkijkje over navullen van de spouwmuur (door bedrijf) en isoleren van binnenuit (DHZ).

Voor het isoleren van het dak geldt eigenlijk dezelfde aanpak als voor de gevel. Veel van de maatregelen voor de vloer zijn ook bij dakisolatie toe te passen. Ook hier een uitgebreid verslag van een van onze leden hoe hij dat in zijn woning heeft aangepakt.

Op de vraag “Wat is het verschil tussen Rd en Rc waarde” ontstond een levendige discussie in de zaal waaruit blijkt dat je deze codering verschillend kunt opvatten. Uiteindelijk was het antwoord; Rd zegt wat over het gebruikte materiaal en Rc zegt wat over de constructie. In beide gevallen heeft de hoogste waarde de beste isolerende werking.

Bij het onderwerp isolerend glas heeft een lid laten zien hoe hij dat zelf heeft gedaan.

Als laatste zijn we nog kort ingegaan op de mogelijkheden om subsidie aan te vragen of geld te lenen om isolerende maatregelen uit te kunnen voeren.

Contact

Postadres:

Jolkade 7

2725 AB Zoetermeer

Contact

Postadres:

Jolkade 7

2725 AB Zoetermeer

Mail:

info@dezo.eu

Mail:

info@dezo.eu

Scroll naar boven