Duurzame Eneregiecoöperatie Zoetermeer U.A.

Door en voor inwoners van Zoetermeer

Terugblik op DEZo Energiecafé - Glasisolatie

1

OKT

In dit DEZo Energiecafé stond in het teken van het isoleren van ramen en deuren. In eerste instantie wordt dan gedacht aan isolatieglas (bijv HR++). Maar met verschillende soorten raamdecoratie en/of zonwering is warmteverlies te voorkomen.

Als eerste ging het om de vraag wanneer het zinvol is om bestaand dubbelglas te vervangen. Als het glas gebarsten of gescheurd is moet het sowieso vervangen worden. Traditioneel dubbelglas gaat gemiddeld 25-=30 jaar mee. Na verloop van tijd gaan er lekken ontstaan waardoor er vocht tussen het glas kan komen. Hierdoor wordt de isolatiewaarde verlaagd. Dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8 als het geplaatst wordt. 

Momenteel is HR++ glas een goed alternatief. De kostprijs ligt ongeveer gelijk met traditioneel dubbelglas maar heeft een U-waarde van 1.0. Het past bovendien bijna altijd in de bestaande kozijnen. Triple glas heeft heeft een U-waarde van 0,5 maar is duurder en past in de regel niet in de bestaande kozijnen. Vacuümglas heeft een U-waarde van 0,4 maar is ongeveer 2 keer zo duur als HR++.

HR++ is gevoeliger voor temperatuurverschillen. Als je donkergekleurde raamdecoratie vlak achter het glas plaatst en slechts een gedeelte van het raam bedekt kunnen de verschillen in temperatuur in het afgedekt gedeelte aanzienlijk hoger worden dan het onafgedekte gedeelte. Doordat het glas niet gelijkmatig opwarmt kan het glas gaan barsten.

Raamdecoratie kan aan twee kanten, binnen en/of buiten, toegepast worden. Raamdecoratie, dat tegen het raam wordt gemonteerd, aan de buitenzijde heeft het meeste effect. 

Rolluiken zijn het best, zeker als de lamellen ook nog eens zijn voorzien van isolatieschuim. Jaloezieën en sunscreens hebben ook een positief effect. Voordeel van sunscreens is dat je redelijk goed zicht houdt als je van binnen naar buiten kijkt. Rolluiken, Jaloezieën en suncscreens zijn eerste instantie bedoelt als zonwering om in de zomer de warmte buiten te houden. In de winter hebben ze echter ook een isolerende waarde.

Aan de binnenzijde kun je rolgordijnen, jaloezieën of plissé gordijnen toepassen. Met die kanttekening dat het effect als zonwering minder is maar als isolatie zeker een bijdrage kan leveren.

Raamdecoratie aan de buitenzijde geeft minder risico op barsten of scheuren.

Scroll naar boven