Duurzame Eneregiecoöperatie Zoetermeer U.A.

Door en voor inwoners van Zoetermeer

Terugblik op DEZo Energiecafé - Infrarood een goed alternatief voor de warmtepomp?

27

SEP

 Krispijn Beek uit Schiedam nam ons mee in zijn reis naar zijn woning met verwarming met infrarood panelen.

Krispijn kocht zijn woning, een tussenwoning uit de jaren 90, in 2010.  Het gezin met twee kinderen  schrok van het relatief hoge gas (1.800 m3) en elektra verbruik (ca. 5.900 kWh) van de woning en de daarmee gepaard gaande kosten. De woning had nog geen HR ketel en een energielabel C.

Stap voor stap is hij aan de gang gegaan met het verbeteren van de isolatie zoals aanbrengen HR++ ruiten en het inpassen van infrarood panelen. Hij begon daarmee op de badkamer door uit eindelijk in 2019 geheel over te schakelen op infrarood verwarming.  Het gas gebruik is gedaald tot ruim 100 m3 en de het elektra gebruik is slechts 700 kWh gestegen. In 2022 kreeg zijn woning het energielabel A.

Voor de warmwatervoorzieningen (tapwater) heeft hij gekozen voor een hybride warmtepomp (zonder koppeling met een CV-ketel) en een zonneboiler. Als warmtebron gebruikt hij het warme afvalwater uit sanitaire ruimten en keuken dat opgevangen wordt in een waterzak in de kruipruimte.

In de discussie komt de afweging met een warmtepomp aan de orde. Heeft deze geen betere energie-efficiency dan infrarood. Volgens de theorie klopt het. De ervaring van Krispijn is dat hij de radiatoren weg kon doen en met beperkte aanpassingen in woning een goed resultaat heeft in verbruik en kosten.

De infraroodpanelen kregen een plaats tegen het plafond dat past zeker bij standaard plafondhoogte van 2,65 m. Bij ruimtes met grotere hoogte zoals op zolder heeft Krispijn panelen verlaagd op gehangen. Aanpassing van de meterkast naar 3 fasen aansluiting (3 * 25 ampère) was nodig. Neem voor de installatie van de je panelen een leverancier die ook de nodige aanpassingen aan de elektrische installatie kan verzorgen.

Ook werd gevraagd naar het mogelijk centraal inkopen van panelen.

Voor meer informatie is hieronder de presentatie terug te zien of zijn web blog.

https://krispijnbeek.nl/tag/infraroodverwarming/

Scroll naar boven