Duurzame Eneregiecoöperatie Zoetermeer U.A.

Door en voor inwoners van Zoetermeer

Terugblik op DEZo Energiecafé - Spanning in de straat

4

JUN

In dit DEZo Energiecafé gingen we in op netcongestie en salderen. Eerst was er een korte uitleg over wat netcongestie is en wat je zelf kunt doen om de kans van optreden te verminderen. Daarna lieten we aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden zien wat de effecten zijn als de salderingsregeling afgeschaft wordt of als er een terugleverboete doorberekend wordt.

Er gaan allerlei berichten rond over netcongestie en mensen die daardoor geen zonnepanelen willen aanschaffen. De berichten gaan meestal over uitzonderlijke gevallen die voor een doorsnee huiseigenaar niet van toepassing zijn.

Netcongestie is een breed begrip waarbinnen verschillende categorieën zijn te onderscheiden;

  • Overspanning
  • Onderspanning
  • Overbelasting

Bij overspanning zal de omvormer van de zonnepanelen zichzelf uitschakelen met productieverlies tot gevolg. Meestal is de onderbreking van korte duur (enkele minuten) maar kan het meerdere keren optreden. De kans op uitschakeling is het grootst tijdens het middaguur als de zon maximaal schijnt.

Om de kans op uitschakeling van de omvormer te verkleinen zijn er een aantal dingen die je kunt doen;

  • Gebruik de stroom die je zonnepanelen produceren direct zelf door bijvoorbeeld je vaatwasser, droger, wasmachine aan te zetten. Of laad op dat moment je elektrische auto of fiets op.
  • Vraag aan Stedin of het voltage in de wijk lager ingesteld kan worden.
  •  Je netwerkaansluiting laten aanpassen naar bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting.

Ondertussen is Stedin in overleg met de Gemeente al druk bezig om het spanningsnet in de wijken te verzwaren. Het aantal transformatiehuisjes wordt ongeveer verdubbeld en de bekabeling wordt daar waar nodig verzwaard.

Overbelasting treed op als er teveel stroom gevraagd wordt (warmtepomp, inductiekookplaat, wasmachine, opladen van accu’s), er teveel stroom aangeboden wordt (zonnepanelen, ontladen van accu’s) of een combinatie van vraag en aanbod. 

Volgens de netbeheerders is dit in een woonwijk nog nooit gebeurt maar er zijn wel zorgen dat dit kan gaan gebeuren als het spanningsnet in de wijk niet op tijd is verzwaard of er een enorme toename komt van elektrische apparatuur in de wijk.

Ook over de salderingsregeling en de terugleverboete gaan veel spookverhalen in de rondte. Mensen gaan geen zonnepanelen meer aanschaffen omdat de investering niet meer terug te verdienen is of gaan hun zonnepanelen uit zetten om te voorkomen dat ze terugleveren aan het net en dus die boete moeten betalen.

Aan de hand van een aantal rekenmodellen lieten we zien wat het effect is als de salderingsregeling afgeschaft gaat worden en wat het effect is van de terugleverboete. Uit deze modellen blijkt dat het allemaal erg meevalt. Bij afschaffen van de salderingsregeling zal de jaarlijkse besparing ongeveer gehalveerd worden maar de investeringskosten zijn ongeveer 75% lager. De terugverdien tijd zal dan van gemiddeld 4-5 jaar oplopen naar 5-6 jaar. Als de terugleverboete (tarief per kWh) doorberekend wordt dan blijkt de jaarlijkse besparing 10 tot 20 procent lager zijn. Tenzij je op jaarbasis heel veel stroom terug levert aan het net.

Al met al valt het dus wel mee met de negatieve effecten van netcongestie en het afschaffen van de salderingregeling of de terugleverboete. In de presentie vind je een gedetailleerde uitleg en de rekenmodellen voor de effecten van de salderingsregeling.

Scroll naar boven